Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

ECOmbare: Με το βλέμμα προς την Περιβαλλοντική Αποκατάσταση και τη Βιωσιμότητα

Δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2024

Η ECOmbare είναι μια εταιρεία δημιουργίας περιβαλλοντικών εκδηλώσεων με επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Εστιάζει στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή και αλληλεπίδραση των διάφορων κοινοτήτων του νησιού. Μέσα από μια σειρά εποχιακών εκδηλώσεων, βασισμένων στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των εταιρειών, εξατομικευμένα οικολογικά φεστιβάλ και δημόσιες πρωτοβουλίες, η ECOmbare συνεργάζεται με κοινοτάρχες χωριών, το Τμήμα Δασών, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια σε όλη την Κύπρο για να επιφέρει ουσιαστικές οικολογικές αλλαγές.

Με την εισαγωγή τεχνολογιών αποκατάστασης της βιοποικιλότητας από την Ευρώπη και την προσαρμογή τους από τοπικούς ειδικούς, η ECOmbare εξασφαλίζει ότι οι πρωτοβουλίες της προσφέρουν πραγματικά, απτά οφέλη. Αυτές οι εκδηλώσεις όχι μόνο βοηθούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά ενισχύουν τη συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών και τη δημιουργία νέων σχέσεων. Η ECOmbare δεσμεύεται να δημιουργήσει έναν χώρο όπου οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν μέρος ενός μεγαλύτερου κινήματος για τη βιωσιμότητα.

Στον πυρήνα του, το όραμα της εταιρείας είναι να επανασυνδέσει τους ανθρώπους με τη φύση και να δημιουργήσει ένα μέλλον όπου τα οικοσυστήματα και οι κοινότητες ευδοκιμούν μαζί. Μέσα από τις υπηρεσίες της, που περιλαμβάνουν μαζικές δενδροφυτεύσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και εταιρικές συνεργασίες με οικολογική συνείδηση, η ECOmbare ενδυναμώνει άτομα και οργανισμούς να κάνουν ουσιαστικά βήματα προς έναν πιο πράσινο και υγιή κόσμο.

BRO- Odou - Resized for Web (127 of 499).jpg

Φεστιβάλ ‘’Επιστροφή στις Ρίζες’’: Αποκατάσταση της Φύσης και Επανασύνδεση με το Περιβάλλον
Στις 2 Νοεμβρίου, το χωριό Αρακαπάς—γνωστό για τις όμορφες μανταρινιές του αλλά εξαιρετικά επηρεασμένο από τις τρομακτικές πυρκαγιές του 2021—θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ ‘’Επιστροφή στις Ρίζες’’. Η εκδήλωση αυτή, που διοργανώνεται από την εταιρεία ECOmbare, στοχεύει στην αποκατάσταση του τοπικού περιβάλλοντος, ενώ ενισχύει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης.

Αναμένοντας πέρα των 2.000 συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων εταιρειών και ντόπιων κατοίκων, το φεστιβάλ είναι σχεδιασμένο να εμπνέει ουσιαστική δράση μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που φέρνουν την κοινότητα κοντά. Το επίκεντρο είναι η δημιουργία μόνιμων θετικών επιπτώσεων για το περιβάλλον και η καλλιέργεια της αίσθησης κοινής ευθύνης.


Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Αρακαπάς θα μετατραπεί σε έναν ζωντανό κόμβο με δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, όπως:

  • Ζώνες Δενδροφύτευσης: Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πρακτικές δράσεις αναδάσωσης, φυτεύοντας δέντρα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
  • Εργαστήρια Βιώσιμων Πρακτικών: Υπό την καθοδήγηση ειδικών περιβάλλοντος, τα εργαστήρια αυτά θα καλύψουν θέματα όπως οι τεχνικές αναδάσωσης και πώς τα άτομα μπορούν να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινή τους ζωή.
  • Διαδραστικές Ομιλίες: Ομιλίες από οικολογούς και ειδικούς περιβάλλοντος θα εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες και θα εμβαθύνουν την κατανόησή τους για την οικολογική αποκατάσταση και τη βιοποικιλότητα.
  • Υπαίθριος Κινηματογράφος: Ταινίες με επίκεντρο κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα θα προβληθούν, δίνοντας μια βαθύτερη εικόνα για τις προκλήσεις της βιωσιμότητας.
  • Εικαστική Έκθεση Τεχνών: Γιορτάζοντας τη σύνδεση του ανθρώπου με τη Γη, αυτή η Έκθεση θα αναδείξει τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος.

PHOTO 4 (2).jpg

Πέρα από τις κύριες δραστηριότητες του φεστιβάλ, θα λάβει χώρα ένα μοναδικό εταιρικό έργο αναδάσωσης σε ένα πειραματικό οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Αρακαπά, με την υποστήριξη του Τμήματος Δασών και του Φιλοδασικού Οργανισμού Κύπρου. Ειδικοί από το Ίδρυμα Andrey and Julia Dashin’s Foundation, βιολόγοι, οικολόγοι και ειδικοί στην αναδάσωση θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες καθώς φυτεύουν δέντρα για να αποκαταστήσουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Αυτό το έργο θα περιλαμβάνει τη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας Groasis Waterboxx από την Ολλανδία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης των δενδρυλλίων σε ξηρά κλίματα με τη χρήση έως και 90% λιγότερου νερού.

photo_2024-10-23 17.59.52.jpeg

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι θα:

  • Συμμετάσχουν στη φύτευση ενός εξατομικευμένου δέντρου χρησιμοποιώντας το Groasis Waterboxx, συμβάλλοντας σε μια επιστημονική μελέτη που θα παρακολουθεί την ανάπτυξη αυτών των δέντρων για τα επόμενα πέντε χρόνια.
  • Μάθουν για τον βιοάνθρακα και πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εδάφους και την ανάπτυξη των φυτών.
  • Εξερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δέντρων και πώς επικοινωνούν, με στοιχεία από τις τελευταίες οικολογικές έρευνες.
  • Τοποθετήσουν ατομικά λουκέτα με το όνομά τους στο γλυπτό "Δέντρο της Ζωής", σύμβολο συλλογικής προσπάθειας και αναγέννησης της ζωής μέσω της ανθρώπινης σύνδεσης με τη φύση.

photo_2024-10-23 17.59.55.jpeg

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, με τις δενδροφυτεύσεις να λαμβάνουν χώρα το πρωί. Επιπλέον, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, μια Έκθεση Τέχνης-Δάσους που θα παρουσιάζει έργα τέχνης με θέμα το περιβάλλον από τοπικούς καλλιτέχνες και γλύπτες, καθώς και άφθονο φαγητό, ποτά και παιχνίδια για την κοινότητα.


PHOTO 3.png

Το Φεστιβάλ ‘’Επιστροφή στις Ρίζες’’ είναι κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση—είναι ένα κίνημα που στοχεύει στην ίαση της γης, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την ενδυνάμωση της σχέσης μας με τη φύση. Με τη συμμετοχή σας, θα βοηθήσετε να μεταμορφωθεί ο Αρακαπάς, να αναζωογονηθεί το περιβάλλον και να συμμετέχετε σε μια συνεχή προσπάθεια για την αποκατάσταση της φυσικής ομορφιάς της Κύπρου.

Ελάτε μαζί μας στις 2 Νοεμβρίου στο χωριό Αρακαπάς για μια καταπληκτική ημέρα γεμάτη δενδροφύτευση, έκθεση σύγχρονης τέχνης, εργαστήρια, ταινίες και πολλά άλλα! Πιο κάτω θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα για όλα όσα έχουμε προγραμματίσει:

Ημερομηνία: 2 Νοεμβρίου
Ώρα: 10:00–23:00
Τοποθεσία: Χωριό Αρακαπάς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

🟣 10:00 - Έναρξη Φεστιβάλ

🏆 10:20 - Εγκατάσταση του έργου τέχνης - "Το Δέντρο της Ζωής" στο σημείο θέας του Αρακαπά

🌳 10:30 - 13:00 Δενδροφύτευση σε 3 διαφορετικές ζώνες

🌟 11:00 - 17:00 Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες σχετικά με βιώσιμες πρακτικές και τεχνικές αναδάσωσης

🤘 13:00 - 16:00 - Τατουάζ με μοτίβα της φύσης

🎤 11:00 - 17:00 Διαδραστικές ομιλίες από περιβαλλοντολόγους - "Εκ Φύσεως Συζητήσεις”

🎨 10:30 - 20:00 "Δάσος Τέχνης" - υπαίθρια έκθεση τέχνης και παραστάσεις που γιορτάζουν τη σύνδεσή μας με τη Γη

🎷 17:00 - 19:00 - Τζαζ από τον Leonid Nesterov στην Έκθεση Δάσους Τέχνης

🎶 16:30 - 23:00 DJ sets από τους Chasing Sunsets στο θεαματικό σημείο θέας του Αρακαπά

🎬 17:30 - 19:30 / 20:00 - 22:00 Υπαίθριος κινηματογράφος με το θρυλικό ντοκιμαντέρ "Home"

🍖🍷 10:00-23:00 - Φαγητό και Ποτά

2 (1).png

Πρόσθετες Πληροφορίες:

  • Η είσοδος είναι δωρεάν
  • Το φεστιβάλ είναι φιλικό προς παιδιά και ενήλικες
  • Γάντια, νερό και εργαλεία για τη δενδροφύτευση θα παρέχονται επιτόπου
  • Φέρτε ζεστά ρούχα, καθώς θα κρυώσει το βράδυ

Ως διοργανωτές, έχουμε ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με το Τμήμα Δασών και τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου, οικολογικούς και βιολόγους για την αποκατάσταση της βλάστησης σε υποβαθμισμένα εδάφη στον Αρακαπά, με πλάνο επέκτασης στα επόμενα χρόνια. Μπορείτε επίσης να κάνετε δωρεά για να στηρίξετε το έργο "Back to the Roots" αν το επιθυμείτε.

Ανυπομονούμε να σας δούμε εκεί!

Back To The Roots Stories.png

Σχετικά

Ατζέντα
October 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close